Martha Marcy May Marlene (2011) [Recensie]

Ze heet Martha Marcy May Marlene

In Martha Marcy May Marlene is Martha onderdeel van een sekte. Deze sekte heeft een charismatische leider en iedereen volgt de man blind. Na 2 jaar in deze sekte te hebben gezeten, ontsnapt Martha en neemt zij contact op met haar zus. Die heeft zich altijd zorgen gemaakt om Martha, aangezien zij een lastige jeugd heeft gehad. Eenmaal opgevangen door haar zus, heeft Martha moeite met de realiteit. Zij kan moeilijk aarden in haar nieuwe omgeving. Martha vertoont vreemde trekjes en aanpassingsproblemen. Logischerwijs weten haar zus en man niet wat zij met Martha aan moeten.

Een verontrustende film

Martha Marcy May Marlene wordt gedragen door een sterke performance van Elizabeth Olsen. Deze relatieve nieuwkomer geeft de break-out performance van haar carrière en zal na deze film veel scripts toegestuurd krijgen. Ze speelt fragiel en ingetogen tegelijk. De verwarring in haar ogen is treffend. Je gelooft haar meteen, ook al heb je je twijfels bij haar gedragingen. ‘Wat is er aan de hand met Martha?’, is toch wel een vraag die voortdurend door je hoofd gaat. Let ook op John Hawkes (The Sessions) als sekteleider Patrick. Wanneer hij een lied zingt voor Martha, zie je hoe zijn volgelingen hem aanbidden. Hoe kun je zo een creep blind volgen? Beats me: ik heb echt geen idee. Dat maakt het ook zo verontrustend. De wetenschap dat zo iemand zoveel macht kan hebben én met speels gemak kan misbruiken. Het is het type film die je als ouder nog wat ongeruster maakt over het welzijn van je dochter.

De flashbacks naar het leven van Martha in de cult zijn ook verontrustend en beloven geen feestje. Het is een gevaarlijk gegeven, aangezien er ook in de werkelijkheid personen zijn die gebruik/misbruik maken van meiden die moeite hebben hun plek te vinden. Die meiden die worstelen met zichzelf en hun identiteit helemaal de vernieling in helpen. Wanneer uiteindelijk alle stukken op zijn plek vallen, blijf je als kijker geshockeerd achter.


De trailer:

Geef een reactie