47 Meters Down (2017) [Recensie]

47 Meters Down bivakkeren is geen pretje

Haaien. Ik vind het maar creepy bastards. Van Jaws, naar Deep Blue Sea tot 47 Meters Down: houdt die gevaartes uit m’n buurt, please. In deze film jagen ze Lisa (Mandy Moore, This Is Us) en Kate (Claire Holt, The Originals) de stuipen op het lijf. De twee dames zijn op vakantie en hen wordt aangeboden om in een observatiekooi haaien te bekijken. Kate kan niet wachten, maar Lisa heeft al vanaf het begin haar bedenkingen. Ze moet ook echt overgehaald worden door haar zus. Aanvankelijk gaat het goed en lijkt Lisa’s angst ongegrond. Ik hoef niemand te vertellen dat niet lang daarna de pleuris uitbreekt en de dames zich razendsnel op 47 meter diepte bevinden wanneer de kabels van de kooi afbreken. De tijd begint te dringen en hun zuurstof raakt langzaam op. Zijn Lisa en Kate officieel de lul?

Een dodelijke excursie

Om er nog even op terug te komen: ja, de dames zijn de lul. Ze komen in een levensgevaarlijke situatie terecht. Al snel zijn ze genoodzaakt om risico’s te nemen door het dreigende zuurstofgebrek. Dat levert spannende momenten op. Vooral de angst van Lisa manifesteert zich goed, door het goede spel van Mandy Moore. Je voelt de paniek en doodsangsten die zij uitstaat. 47 Meters Down is een film die de kijker niet in de koude kleren gaat zitten en de claustrofobische setting maakt het er niet minder ongemakkelijk op. Laat staan het constante gevaar van bloeddorstige haaien die 1 druppel bloed al op anderhalve kilometer afstand kunnen ruiken.

Ik moet daarom eerlijk toegeven dat ik er lekker in zat. Er wordt een beklijvende setting gecreëerd waar je als kijker in gevangen blijft tot de uiteindelijke climax. 47 Meters Down wordt effectief in beeld gebracht en weet daardoor zeker de aandacht vast te houden. Als kijker weet je vaak echt niet waar de haaien zitten en wanneer ze zullen toeslaan. Het enige dat we weten is dat ze er zijn en dat ze op elk moment hun tandjes kunnen laten zien. Dat creëert nerveuze situaties en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Dat kon ik wel waarderen, evenals de score die nergens bombastisch wordt en zodoende echt van toegevoegd waarde is.

Een opmerkelijk einde

Het einde… Ja, over dat einde kunnen we discussiëren. Ik denk zelf dat het anders had gekund. Heel storend vond ik het niet, aangezien het te rijmen valt door woorden die eerder worden uitgesproken door de kapitein. Toch blijft er een ‘what if’ sluimeren wanneer de credits rollen. Dat neemt echter niet weg dat 47 Meters Down een onderhoudende film is die zeker gezien mag worden. Zeker als je toch een abbo hebt op Netflix. Met een budget van tegen de 6 miljoen dollar leverde de film maar liefst meer dan 53 miljoen dollar op. Je hoort de kassa’s rinkelen. Dan is het logisch dat een vervolg al is aangekondigd, toch? In 48 Meters Down zal het draaien om een groep jonge vrouwen die besluiten onderwater gelegen ruïnes te bezoeken. Ik zit er al klaar voor met mijn duikgereedschap!


Heb je 47 Meters Down gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie